Dan Puric la Ateneul Roman – Eminescu 125 de ani de nemurire – 15 iunie 2014

13 Iunie, 2014 12:35 pm

em 21

Duminica, 15 iunie 2014, ora 12:00, la Ateneul Roman, a avut loc evenimentul “Inchinare la Luceafar”.

Cu aceasta ocazie, Fundatia Dignitas a organizat vernisajul unei expozitii de fotografie-document si alte exponate rare, din colectia proprie, care reflecta amprenta pe care poetul si opera lui au lasat-o, de-a lungul anilor, in diverse momente din viata culturala romaneasca.

Piesa centrala a expozitiei a fost afisul filmului EMINESCU-VERONICA-CREANGĂ 1889-1914 ( Colectia DIGNITAS). Filmul este un documentar romanesc realizat in 1914 de catre casa de filme „Pathe Freres”, regizor fiind Octav Minar. A fost pentru prima oara prezentat publicului la Ateneul Roman din Bucuresti la 31 ianuarie 1915.
Realizarea acestui afis-cromolitografie a fost facuta de catre François Chalicarne, artist francez ce a lucrat ca ilustrator pentru mai multe afise la comanda casei de filme „Pathe Freres”.

Evenimentul comemorativ a fost realizat de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, Academia Romana, Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, in parteneriat cu Fundatia Dignitas, Fundatia Alistar, Fundatia Internationala ”Eminescu” si Muzeul Literaturii Romane. Intrarea a fost libera pentru marele public.

Pe scena Ateneului Roman, i-au fost aduse omagii marelui poet national de catre: academicianul Eugen Simion, academicianul Mihai Cimpoi de la Chisinau, academicianul Adam Puslojic de la Belgrad, Vasile Tarateanu de la Cernauti si scriitorul Victor Craciun, presedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni.

Invitatul special al Fundatiei Dignitas a fost maestrul Dan Puric, cu un discurs emotionant si inspirant.

Momentele artistice au fost oferite de: corul All’s Choir, Gheorghe Zamfir si Nicolae Licaret, Claudia Motea, Eusebiu Stefanescu, Alexandru Chiriac. Spectacolul s-a incheiat cu un recital extraordinar al actorului Dorel Visan.

Au prezentat Iuliana Marciuc si Adrian Paduraru.

Galerie foto:

Etichete: , , , , , , , , , , ,