Exponatul lunii mai la Muzeul National de Istorie a Romaniei, 8 mai 2014

16 Mai, 2014 12:07 pm

DSC_0082

Joi, 8 mai 2014, un obiect din camera muzeala a Fundatiei Dignitas, care a fost dat in custodie pe termen de 5 ani Muzeului National de Istorie a Romaniei, a fost declarat exponatul lunii mai.

La ora 13.00 a avut loc conferinta de presa urmata de vernisajul micro-expozitiei, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12, Sala Lapidarium. Au participat: dl. Dr. Ernest Oberlader Tarnoveanu, Directorul MNIR, istoricul Adrian Cioroianu, Decanul Facultatii de istorie, din Universitatea Bucuresti, membri din conducerea Fundatiei Dignitas, reprezentanti din Ministerul Educatiei.

“L’Arbre Généalogique de tous les Etates de l’Europe et de leurs Souverains, 1889. Dédié aux Souverains actuels”/”Arborele genealogic al tuturor statelor Europei si al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali” va face parte, in luna mai, din amplul proiect expozitional al Muzeului National de Istorie a Romaniei, devenit, deja, traditional, “Exponatul lunii”.

Exceptionalul obiect de patrimoniu, primit in custodie de la Fundatia Dignitas, ce va fi expus timp de o luna la Muzeul National de Istorie a Romaniei, a apartinut Regelui Carol I al Romaniei.

Arborele genealogic a fost realizat in 1889 de catre romanul Ion (Jon) C. Garleanu, asa cum intentionat a dorit sa-si precizeze nationalitatea pe tiparitura. A fost publicat la Viena si oferit cadou Regelui Carol.

Scopul principal al publicarii in 1889 a arborelui genealogic al sefilor de stat europeni era acela de a celebra implinirea varstei de 50 ani de catre regele Carol I si de a arata ca, prin suveranul sau, Regatul Romaniei avea o stransa legatura cu istoria europeana, dominata, la aceea data, de imperii, regate, principate si ducate.

Micro-expozitia va fi deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei in perioada 8 mai – 8 iunie 2014 si poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre 10.00 – 18.00.  ​

In aceasta perioada, Clubul de Excelenta al tinerilor din Fundatia Dignitas va organiza, in sala micro-expozitiei, doua evenimente de educatie, lectii interactive​ de istorie, in parteneriat cu MNIR, scoli si licee din Bucuresti.

Proiectul permanent al Fundatiei Dignitas, “Recuperari istorice”, are scopul de a recupera obiecte cu valoare identitara pentru istoria romanilor si de a le aduce in fata publicului larg.

Aparitii media:

Galerie foto