Investitiile straine in Romania, conditie esentiala pentru dezvoltare

17 October, 2013 12:04 pm

foto buna pt ev de investitii

Fundatia Dignitas a organizat joi, 17 octombrie 2013, la ora 16:00, conferinta cu tema: "Investitiile straine in Romania, conditie esentiala pentru dezvoltare". Evenimentul a avut loc la Palatul Bragadiru din Bucuresti.

In cadrul conferintei, vorbitorii au oferit participantilor informatii despre tendintele din economia romaneasca, proiectele legislative si guvernamnetale de sprijin pentru investitori, ca si despre investitii straine de succes cu impact pozitiv asupra economiei romansesti.
Analistul economic Radu Soviani, moderatorul evenimentului, a prezentat proiectul Fundatiei Dignitas si semnificatia locatiei alese pentru prima conferinta din acest proiect: Palatul Bragadiru, o investitie din 1894 , finalizata intr-un singur an.
Ministrul Justitiei, dl. Robert Cazanciuc, i-a asigurat pe oamenii de afaceri prezenti la dezbatere ca sistemul juridic incearca sa asigure sanatatea mediul de afaceri.  In acest sens, dl. ministru Cazanciuc a amintit ca, miercuri, Comisia juridica a Senatului a votat o modificare legislativa care va permite Ministerului Justitiei si CSM sa infiinteze tribunale comerciale.
Dl. Titus Corlatean - Ministrul Afacerilor Externe a aratat ca Ministerul Afacerilor Externe a promovat o imagine a Romaniei care sa genereze "interes, incredere si confort pentru investitorii straini".
Dl. Adrian Vasilescu - consilierul guvernatorului BNR a afirmat ca "Ne asteptam ca Romania ... in 2014 sau 2015...sa intre in faza de avant economic, iar atunci si investitiile straine vor fi mai multe".
Dl. Varujan Vosganian a sustinut in interventia sa, ca "Fara investitiile straine Romania nu ar fi aratat cum arata azi", recunoscand importanta investitiilor straine in dezvoltarea economica a Romaniei, dar a subliniat ca preponderenta capitalului strain in domenii strategice reprezinta si "o vulnerabilitate".
A urmat Peter Hurley, un irlandez care s-a mutat in Romania acum 19 ani si iubeste Romania cu pasiune, evoca momentele in care a trait experiente intense, cunoscand din experienta proprie mediul de afaceri, proiectele europene din Romania, unicitatea civilizatiei taranesti romaneseti, pe care o promoveaza de mai multi ani intr-un proiect propriu.
Prima parte s-a incheiat cu un moment emotionant, de folclor autentic, cu rapsodul din tara Lapusului, Grigore Lese.
Dupa pauza, analistul Radu Soviani face o analiza a investitiilor in Romania, in anul 2013. 2% crestere in 2014, previziune care pare optimista, este un ritm prin care Romania nu poate recupera decalajele. "Consumul individual mediu , bunastarea economica , este 48% din media europeana. Prin investitii putem recupera. Dar investitiile directe, mai ales cele greenfield au avut o pondere in scadere, in ultimul an."
A urmat dl. Adrian Ciocanea, secretar de stat la Ministerul Economiei, care a afirmat ca "politicile europene sunt optimiste, dar optimismul in ceea ce priveste politicile europene, trebuie sa fie moderat de realism in ceea ce priveste politicile nationale."
Dl. Laurent Lalague- Director General Apa Nova: Lucram cu indrazneala si imaginatie la elaborarea ofertelor de servicii de mediu pentru viitor, imbogatindu-ne continuu meseria prin cercetari si tehnologii novatoare.
"Traditie industriala si dezvoltare europeana" au fost cuvintele cheie prin care primarul Minel Prina a descris Slatina. Au urmat povestile de succes ale fabricilor de pe platforma industriala a Slatinei.
Dl. Radu Soviani a multumit vorbitorilor si participantilor si a anuntat urmatoarele evenimente pe care Fundatia DIGNITAS le va organiza in anul 2014.
A urmat un moment deosebit, un show de moda dedicat iei traditionale romanesti si reinterpretarii acesteia in tinute contemporane, realizat de Alin Galatescu (concept si coregrafie) impreuna cu Iulia Gorneanu (colectie privata de ii ) Simona Semen (Vestimentatie ) Alexandra Abraham - Harnasamente .
In sala au fost prezenti 150 de invitati, reprezentanti ai ambasadelor si ai camerelor de comert si industrie bilaterale ale Romaniei, ai administratiei locale, ai companiilor romanesti si straine, personalitati marcante din Romania si din strainatate, lideri de opinie si jurnalisti.
Conferinta s-a incheiat cu un cocktail.
Sponsorii evenimentului au fost STRACO, ALISTAR SECURITY, BALMS GROUP INTERNATIONAL, BALMS SI ASOCIATII ROMANIA, OHL, MASTER Build.
Parteneri media: Digi24, The Money Channel, Business 24, AGORA, Finantare.ro, Wall-Street, Ziare.com, Foreign Policy.

Sponsori

Logo Alistar- sigla stanga Albastru pe AlbBalms Romania

Sigla masterbuildOHL

stracobalms2