Zi dedicata comemorarii lui Mihai Eminescu

15 June, 2013 12:09 pm

ev3-2013-big
Sambata, 15 Iunie 2013 - Zi dedicata comemorarii lui Mihai Eminescu.
Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, Arhiepiscopia Bucurestilor, impreuna cu Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, Fundatia Alistar, Fundatia Dignitas si Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, cu sprijinul Muzeului National al Literaturii Romane, au organizat manifestarea Mihai Eminescu in constiinta umanista universala, prilejuita de implinirea a 124 de ani de la trecerea in eternitate a poetului.
Prima oprire a fost la Cimitirul Bellu, unde, cu binecuvantarea P.F. Patriarh Daniel, a fost oficiata o slujba de pomenire de catre un sobor de preoti in frunte cu I.P.S. Teodosie si P.S. Varsanufie. Au fost depune flori si rostite cuvinte de omagiere a poetului national.
Manifestarile au continuat la statuia lui Mihai Eminescu din fata Ateneului Roman, unde, de asemenea, au fost depuse flori, rostite cuvinte omagiale si au avut loc momente lirice sustinute de iubitorii de toate varstele ai poetului nepereche.
Programul manifestarilor Mihai Eminescu in constiinta umanista universala:
Cimitirul Bellu, la mormantul poetului
-Cu binecuvantarea P.F. Parinte Patriarh Daniel, oficierea slujbei de pomenire de catre un sobor de preoti in frunte cu I.P.S. Teodosie si P.S. Varsanufie.
-Depunere de jerbe si flori
-Omagii rostite de: acad. Eugen Simion, acad. Mihai Cimpoi – Chisinau, prof. dr. Victor Craciun, Vasile Tarateanu – membru de onoare al Academiei Romane, prof. dr. Nicolae Georgescu, pr. Teofil Brodea, Ion de Hondol – SUA.
Monumentul poetului din fata Ateneului Roman
-Slujba de pomenire
-Depunere de flori
-Cuvinte omagiale: Dimitrie Vatamaniuc, membru de onoare al Academiei Romane, Mihai Prepelita – Moscova, Ion Brad, Radu Carneci, Ioana Ungureanu – Italia, Eugen Caraghiaur – Canada, Tudor Nedelcea, actorul Eusebiu Stefanescu, Ioana Vasiloiu - Muzeul National al Literaturii Romane.
Sediul Fundatiei Dignitas
-Cuvant de salut: Dan Alistar, presedintele Fundatiei Alistar
-Alocutiuni: Dimitrie Vatamaniuc, Victor Craciun, Nicolae Georgescu, Ioana Vasiloiu, Mihai Cimpoi, Vasile Tarateanu
-Prezentarea Buletinului Eminescu (seria a patra), tiparit cu sprijinul Fundatiei Alistar